Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som medfører skærpelser af kravene til udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark. Et nyt krav om fremvisning af legitimation vil træde i kraft den 1. januar 2025, mens der vil gælde supplerende registreringskrav ved anmeldelse i RUT-registret per 1. januar 2026. Lovforslaget blev fremsat den 2. oktober 2024 og udmønter en politisk aftale fra den 23. maj 2024, som har til formål at styrke indsatsen mod social dumping og illegal arbejdskraft. Vi har tidligere skrevet om reglerne i forbindelse med udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark og om det nu vedtagne lovforslags betydning i den forbindelse. Artiklen kan læses her.
Det vedtagne lovforslag
Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som indfører supplerende registreringskrav ved anmeldelse til RUT-registret samt krav om fremvisning af legitimation til Arbejdstilsynet og SIRI. Vigtigheden af skærpelser af reglerne på området for udenlandsk arbejdskraft understreges i lyset af, at to migrantarbejdere tirsdag aften mistede livet i en arbejdsulykke på Fyn. Derudover har der i den sidste måneds tid også været sat fokus på migrantarbejderes ofte utilstrækkelige og sundhedsskadelige arbejdsforhold i byggebranchen. Lovforslaget kan derfor ses som udtryk for, at politikerne ser med alvor på udfordringerne og ønsker at forbedre arbejdsforholdene for udenlandsk arbejdskraft i Danmark.
Anmeldelsespligt til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)
Udenlandske virksomheder, der udstationerer lønmodtagere til Danmark i forbindelse med levering af tjenesteydelser, er omfattet af anmeldelsespligten til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT-registret).
Anmeldelsespligten til RUT-registret gælder både for virksomheder, der er etableret uden for EU, og for virksomheder, der er etableret i EU, og som midlertidigt udstationerer tredjelandsstatsborgere som led i leveringen af tjenesteydelser i Danmark.
Virksomheder etableret i EU kan gøre brug af retten til fri udveksling af tjenesteydelser, som er traktatfæstet i TEUF artikel 56 og suppleres af EU-Domstolens praksis på området. Som konsekvens af reglerne om fri udveksling af tjenesteydelser, har en tjenesteyder, der er etableret i en EU-medlemsstat, ret til at udstationere sine medarbejdere i forbindelse med, at tjenesteyderen skal levere en tjenesteydelse i en anden medlemsstat, herunder Danmark, uden at der i den forbindelse kan stilles krav om opholds- og arbejdstilladelse. Adgangen for en tjenesteyder til at udstationere sine medarbejdere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse gælder uanset medarbejdernes nationalitet. En tredjelandsstatsborger har således på baggrund af udstationeringen ret til ophold og arbejde under udførelsen af en konkret opgave.
Hvilke oplysninger gives i dag?
Anmeldelsen til RUT skal ske senest samtidig med, at arbejdet igangsættes i Danmark. Der skal anmeldes en række oplysninger for hver tjenesteydelse, herunder:
Skærpelse af registreringskravene ved anmeldelse i RUT-registret
Lovforslaget medfører en betydelig skærpelse af registreringskravene for udenlandske arbejdsgivere, der udstationerer tredjelandsstatsborgere med henblik på levering af tjenesteydelser i Danmark. Skærpelserne vil dog først træde i kraft den 1. januar 2026.
Fra og med den 1. januar 2026 vil der derfor gælde følgende supplerende krav til de oplysninger, der skal gives meddelelse om i RUT:
De supplerende krav gælder alle, der allerede er omfattet af anmeldelsespligten til RUT-registret, og supplerer således de eksisterende krav ved anmeldelse til RUT. De supplerende krav gælder dog kun, hvis arbejdsgiveren/tjenesteyderen udstationerer tredjelandsstatsborgere (medarbejdere med statsborgerskab i et land uden for EU/EØS og Schweiz i forbindelse med arbejdet i Danmark).
Ligesom i dag vil de nye supplerende registreringskrav skulle opfyldes senest samtidig med, at arbejdet igangsættes i Danmark.
Fremvisning af legitimation til Arbejdstilsynet
Det vedtagne lovforslag indeholder regler om, at det skal være tjenesteyderens/arbejdsgiverens ansvar at sikre, at udstationerede medarbejdere kan fremvise gyldig legitimation, f.eks. pas, kørekort eller sundhedskort, til Arbejdstilsynet. Det er dog fortsat medarbejderen selv, der skal være i besiddelse af legitimationen. Legitimationskravet træder i kraft den 1. januar 2025, og således tidligere end de supplerende registreringskrav.
Fremvisning af legitimation til SIRI
De nye regler indebærer også, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) i forbindelse med egne kontrolbesøg skal kunne anmode de personer, der ved kontrollen vurderes at udføre arbejde i virksomheden, om at fremvise gyldig legitimation. Kravene til gyldig legitimation er de samme som ved fremvisning til Arbejdstilsynet.
Det vil bero på styrelsens konkrete vurdering på baggrund af observationer under et kontrolbesøg, hvilke personer det vil være relevant for SIRI at anmode om at legitimere sig.
Dette legitimationskrav træder også i kraft den 1. januar 2025.
Du kan læse mere om konsekvenserne ved manglende overholdelse af registreringspligten, manglende opholds- og arbejdstilladelse og manglende fremvisning af legitimation til Arbejdstilsynet og SIRI her.
Mette Klingsten Advokatfirma bemærker
Udenlandske arbejdsgivere skal per 1. januar 2025 sikre sig, at udstationerede udenlandske medarbejdere i Danmark medbringer legitimation, som de kan fremvise på anmodning fra enten Arbejdstilsynet eller SIRI.
Selvom der endnu er god tid til at indrette sig på de nye supplerende registreringskrav, skal udenlandske arbejdsgivere være opmærksomme på at overholde både de nuværende registreringskrav og de supplerende registreringskrav, når de træder i kraft den 1. januar 2026. Der er nogle virksomheder, der ikke er opmærksomme at anmeldelse til RUT-registret ikke udgør en arbejds- og opholdstilladelse. For tredjelandsstatsborgere, herunder også britiske statsborgere, skal der ansøges om opholds- og arbejdstilladelse ansøgning hos SIRI i forbindelse med arbejde i Danmark.
Udlændingestyrelsen har hidtil fulgt en praksis, hvor de i tilfælde af ulovligt ophold/ulovligt arbejde i Danmark administrativt udviser den pågældende medarbejder, samt fastsætter et indrejseforbud på 2 år til hele Schengenområdet. Det er derfor afgørende at opfylde registreringskravene.
Mette Klingsten Advokatfirma bistår med rådgivning i forbindelse med udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark. For nærmere information kan der rettes henvendelse til Mette Klingsten på mk@mklaw.dk eller Carley Wilson på cwi@mklaw.dk.
Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)