Artikel

Overtagelse af dele af beredskaber var ikke omfattet af reglerne i virksomhedsoverdragelsesloven

Arbejdsretten har for nyligt fastslået, at en overtagelse af ambulancetjeneste og patienttransport ikke udgjorde en virksomhedsoverdragelse i henhold til virksomhedsoverdragelsesloven.

De gældende regler

Virksomhedsoverdragelsesloven, der har sit grundlag i et EU-direktiv, har til formål at sikre medarbejdernes rettigheder i forbindelse med overdragelse af en virksomhed eller en del heraf.

Loven indebærer blandt andet, at erhververen indtræder i de eksisterende rettigheder og forpligtelser over for de medarbejdere, der overtages som følge af overdragelsen. Derudover er medarbejderne beskyttet mod at blive afskediget som følge af overdragelsen, medmindre der foreligger saglige økonomiske, tekniske eller organisatoriske årsager, der kan begrunde en opsigelse.

Hvorvidt der er tale om en virksomhedsoverdragelse i lovens forstand beror på en konkret vurdering, herunder en EU-konform fortolkning af begrebet ”overdragelse”. EU-domstolen har anlagt en bred fortolkning af begrebet, hvilket betyder at særlige former for overdragelser, herunder udlicitering og outsourcing, kan være omfattet af lovens anvendelsesområde.

For så vidt angår virksomheder, hvor driftsmidler er afgørende for udøvelsen af virksomhedens erhverv, har det været udgangspunktet i en mangeårig praksis, at driftsmidlerne skal overtages af erhververen før der kan være tale om en virksomhedsoverdragelse i lovens forstand.

Dette udgangspunkt blev fraveget ved EU-domstolens afgørelse i C-298/18 (Grafe og Pohle), hvor en overtagelse af driften for buskørsel var en overdragelse omfattet af loven, uagtet at erhververne ikke havde overtaget de for driften nødvendige busser.

Den konkrete sag

Den pågældende sag handlende om, hvorvidt PreMed A/S’ kontrakt med Region Nordjylland om overtagelsen af levering af ambulancetjeneste og patienttransport fra Falck Danmark A/S i to ud af fire delområder i regionen var en overdragelse i virksomhedsoverdragelseslovens forstand.

PreMed A/S havde I forbindelse med overtagelse af levering ansat hovedparten af de ambulancereddere, der tidligere havde været ansat ved Falck A/S ligesom driften af ambulancetjeneste var forsat uændret umiddelbart efter overtagelsen, med kun få ændringer. Ambulancerne som Falck A/S havde benyttet, blev ikke overtaget, idet der i udbudsmaterialet var krav om nye ambulancer. Medicinsk udstyr og andet driftsmateriale blev heller ikke overtaget af PreMed A/S.

Spørgsmålet var herefter om der var tale om en virksomhedsoverdragelse omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven.

Arbejdsrettens dom

Det var arbejdsrettens vurdering, at ambulancetjeneste ikke alene er baseret på arbejdskraft, men at det kræver omfattende materielle aktiver, herunder driftsmidler. Da PreMed A/S hverken overtog ambulance, medicinsk udstyr eller andet materiale, men derimod investerede i nye faciliter, fandt arbejdsretten, at der ikke var bevaret identitet en sådan grad, at virksomhedsoverdragelsesloven kunne finde anvendelse.

På den baggrund konkluderede arbejdsretten, at der ikke var tale om en virksomhedsoverdragelse i lovens forstand.

For så vidt angik EU-domstolens afgørelse i C-298/18 (Grafe og Pohle) konkluderede arbejdsretten, at afgørelsen må forstås således at driftsmidler ved virksomhedsoverdragelse inden for driftstunge brancher ikke nødvendigvis skal være det eneste afgørende element, når overtagelse af driftsmidler fra den tidligere kontraktpart ikke er mulig. Arbejdsretten bemærkede hertil, at det ikke må antages, at der helt skal ses bort fra den manglende overtagelse af driftsmidler i sådanne situationer.

Mette Klingsten Advokatpartnerselskab bemærker

Dommen understreger, at det kræver særlige omstændigheder, før en overdragelse er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven, når driftsmidlerne er afgørende for driften, men ikke overgår, som eksempelvis C-298/18 (Grafe og Pohle).

Mette Klingsten Advokatpartnerselskab bistår med rådgivning indenfor alle aspekter af ansættelsesretten. For nærmere information kan der rettes henvendelse til Mette Klingsten på mk@mklaw.dk eller Mads Bernstorn på mb@mklaw.dk.

Andre nyheder

Psykiske arbejdsskader: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Arbejdsgiverens ansvar for at sikre at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige omfatter ikke alene de fysiske arbejdsforhold. De psykiske arbejdsforhold er i lige så høj grad omfattet, og psykiske belastninger, som har rod i forhold på arbejdspladsen – herunder chikane, mobning eller manglende ledelsesmæssig støtte – kan udløse betaling af både en godtgørelse og […]
Læs mere

Arbejdsskade ved hjemmearbejde – Højesteret fastslår arbejdsgiverens objektive ansvar

Højesteret har den 2. maj 2025 truffet en principiel afgørelse, som præciserer rækkevidden af arbejdsskadesikringslovens § 5 i relation til hjemmearbejde.  Den konkrete sag  En arbejdsgiver havde givet instruks til en medarbejder om at arbejde hjemmefra under COVID-19. Arbejdsgiveren havde imidlertid ikke givet instruktioner om, hvordan hjemmearbejdspladsen skulle indrettes.  Under hjemmearbejdet gik medarbejderen på et […]
Læs mere

Ny Højesteretsdom: Opsigelse i forbindelse med fertilitetsbehandling

Højesteret: Opsigelse som følge af planlagt fertilitetsbehandling udgjorde forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovens § 4 Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag om opsigelse af en kvindelig medarbejder, som stod for at skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Medarbejderen oplyste kort inden sin ferie til sin nærmeste leder og til sit team, at hun […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)