Artikel

Ekstra orlov til tvillingeforældre er vedtaget

Kilde: PowerPoint

Forældre til trillinger og firlinger, der blev født efter 1. januar 2023, har haft ret til 26 ugers ekstra orlov.  Den 1. maj 2024 træder nye regler i kraft, der giver tvillingeforældre tilsvarende rettigheder.

 

Ændringen af barselsloven gælder for forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel, hvor mindst et af børnene fødes den 1. maj 2024 eller senere. Reglerne kommer derved til at erstatte de nuværende regler for trillinge- og firlingeforældre.

De 26 ugers ekstra orlov fordeles således, at hver forældre har ret til 13 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge, hvilket skal afholdes inden for 12 måneder efter fødslen. Dette er en ændring af de nuværende regler gældende for trillinge- og firlingeforældre, idet der ikke længere er valgfrihed i forhold til hvilken forældre der afholder orloven ligesom perioden hvor orloven med barselsdagpenge kan afholdes er blevet forkortet fra 18 til 12 måneder.

De 13 ekstra ugers orloven med barselsdagpenge kan ikke overdrages mellem retlige forældre. I LGBT+ familier, er der dog mulighed for at en retlig forælder helt eller delvist kan overdrage de ekstra 13 ugers orlov til en social forælder. En social forælder er en person, som har en forældrelignende relation til et barn, uden retligt at være forælder til barnet, f.eks. en partner til et barns forælder. En soloforælder får ret til 13 ugers ekstra orlov og samtidig mulighed for at søge om 13 ugers ekstra orlov til brug for et bestemt angivet nærtstående familiemedlem eller en social forælder.

Virksomheder bliver ikke forpligtet til at betale løn i den ekstra orlovsperiode, medmindre der er givet ret hertil i en barselspolitik, kollektiv overenskomst, personalehåndbog eller lignende.

 

Kontakt Mette Klingsten Advokatfirma, hvis du har spørgsmål om barselsloven, eller hvis du ønsker en ny eller revideret barselspolitik, der lever op til reglerne i barselsloven og ligebehandlingsloven.

Andre nyheder

Nyt om Medarbejder- og Kompetencestyrelsens fortolkningen af selvtilrettelæggerundtagelsen

Vi har tidligere skrevet om den nye tidsregistreringsforpligtelse, der indebærer at arbejdsgive-re fra 1. juli 2024 har været forpligtet til at stille et tidsregistreringssystem til medarbejdernes rådighed med henblik på at sikre, at medarbejderne får deres daglige og ugentlige hviletid samt at sikre, at reglen om en maksimal ugentlig arbejdstid overholdes. Samtidig med registre-ringspligten er der indført en snæver undtagelse, hvorefter selvtilrettelæggere ikke behøver at registrere deres arbejdstid. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er nu kommet med en ud-melding i forhold til styrelsens fortolkning af undtagelsen vedrørende selvtilrettelæggere.
Læs mere
Kilde: PowerPoint

Bagatelgrænsen for skattefrie personalegoder

Nye bagatelgrænser for mindre personalegoder og arbejdsrelaterede personalegoder i 2025 fastsætter, hvad arbejdsgiveren kan tilbyde medarbejderne skattefrit.
Læs mere
Kilde: Unsplash (gratis side)

Et nyt folketingsår er startet

Folketinget åbnede som vanligt den første tirsdag i oktober, og i den forbindelse er lovprogrammet for 2024/2025 på Beskæftigelsesministeriets område blevet fremlagt. Herunder kan du læse om nogle af de lovforslag, som regeringen vil fremsætte i det nye folketingsår.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)