Artikel

Er lønnen en fortrolig sag?

Mange lønmodtagerorganisationer holder lønforhandlingskurser, men mange er stadig ikke interesseret i at dele oplysninger om løn med kollegaer.

Løn kan for mange være et tabubelagt emne, især hos ledere og andre betroede medarbejdere. Alle vil gerne kende alle de andres løn, men mange vil ikke oplyse deres egen løn, for det betragter de som en privat sag.

Det står stadig direkte i en del ansættelseskontrakter og bonusaftaler, at lønforhold er en fortrolig sag mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. I andre tilfælde ligge det måske blot i luften, at man ikke deler lønoplysninger med kollegaer eller andre.

I henhold til ligelønsloven har alle medarbejdere imidlertid ret til at fortælle åbent om deres løn. Det fremgår således af lovens § 2 a, at en lønmodtager har ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold. Oplysningerne kan videregives til enhver. Det vil sige eksempelvis kollegaer, tillidsrepræsentanten, den faglige organisation etc.

Det indebærer også, at arbejdsgiveren ikke må skrive i ansættelseskontrakten, at lønnen er fortrolig, og arbejdsgiveren må ikke udsætte en medarbejder for repressalier, fordi vedkommende har givet oplysninger om eksempelvis løn og bonus.

De fleste arbejdsgivere er bekendt med, at den enkelte medarbejder har krav på en skriftlig kontrakt eller et ansættelsesbevis, hvis medarbejderen skal arbejde 8 timer eller mere i gennemsnit om ugen, hvis ansættelsesforholdet er tiltænkt at vare ud over en måned. Ansættelseskontrakten eller ansættelsesbeviset skal indeholde oplysninger om 10 nærmere opregnede vilkår samt alle væsentlige ansættelsesvilkår. Såfremt medarbejderen ikke har fået en kontrakt eller et ansættelsesbevis, eller dokumenterne er mangelfulde, har medarbejderen krav på en godtgørelse. Dette gælder også oplysninger om bonus og andre typer af variabel løn.

Vi får ind imellem spørgsmål om, hvorvidt medarbejderen også har krav på en godtgørelse, hvis arbejdsgiveren har indsat et vilkår, der er strid med præceptive regler, fx skrevet i bonusbrevet, at oplysninger om bonussens størrelse eller beregning er fortroligt. Højesteret har i tre domme fra december 2010 fastlagt niveauet for godtgørelser efter ansættelsesbevisloven. Vestre Landsret har i en konkret sag ladet det været afgørende for, at en medarbejder fik godtgørelse efter ansættelsesbevisloven, at arbejdsgiveren i strid med reglerne havde skrevet, at lønoplysninger var fortrolige. Vi anbefaler derfor, at man gennemgår alle ansættelseskontrakter for at sikre, at de opfylder kravene i ansættelsesbevisloven, og at man ikke har skrevet vilkår, der er i strid med præceptiv lovgivning eller som ikke lever op til gyldighedskravene i lovgivningen, fx når det gælder konkurrence- og kundeklausuler.

Andre nyheder

Krav på løn var ikke omfattet af dækningsgaranti ved arbejdsgivers konkurs

Højesteret har netop afgjort, at en pilot, der var udlejet fra en såkaldt employer of record til et flyselskab, kunne betragtes som ansat i flyselskabet, som senere gik konkurs, og således var omfattet af dækningsgarantien i lov om Lønmodtagernes Garantifond. Arbejdsgiverbegrebet I henhold til lov om Lønmodtagernes Garantifond § 1, stk. 1 dækker fonden en […]
Læs mere

Anti-discrimination provisions in labour law

Discrimination in the workplace is a very broad and complex issue, both because it can be based on various factors (e.g. health, gender, sexual orientation, age, religion, race, etc.), and because it can occur at all stages of the employment relationship, from the recruitment phase to possible termination.
Læs mere

Protective regulations for pregnant women and mothers in labor law: Germany and France

Ensuring the safety and well-being of pregnant women and mothers is an important aspect of labor law in many countries. These protective regulations not only safeguard the health of mother and child, but also provide the necessary job security and financial support during this difficult period. However, the details of this protection can vary greatly depending on the legal framework and cultural context of each country.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)