Ferieoptjeningsåret 2023/2024 endte den 31. august 2024, og vi er ny gået ind i et nyt ferieoptjeningsår. Overgangen til det nye ferieoptjeningsår betyder også, at det nu er tid til, at arbejdsgivere og medarbejdere forholder sig til, hvad der skal ske med den ferie, som blev optjent indtil 31. august 2024, og som kan afvikles indtil den 31. december 2024. I dette nyhedsbrev gennemgår vi reglerne for varsling, udbetaling og overførsel af ferie.
Varsling af ferie
Ferie har et rekreativt formål, og nogle virksomheder har derfor et princip om, at de 25 dages ferie, der optjenes i ferieoptjeningsåret fra 1. september til 31. august, skal afholdes i ferieafholdelsesperioden fra 1. september og til 31. december i det følgende år.
De fleste medarbejdere vil på nuværende tidspunkt have afholdt deres hovedferie, og det vil derfor i mange tilfælde være restferien, som vil skulle afholdes inden ferieafholdelsesperiodens udløb. Det er altid muligt at aftale med medarbejderen, hvornår restferien skal placeres, men hvis ikke det er muligt at indgå en aftale, kan arbejdsgiveren også vælge at varsle ferien afholdt.
Restferie skal varsles med en måned, og både varslet og restferiens længde skal kunne rummes inden ferieafholdelsesperiodens udløb. Det kan derfor være en god idé allerede nu at få et overblik over hvor meget ferie, medarbejderne allerede har afholdt, om der er planlagt afvikling af restferie frem mod årsskiftet, samt om der skal indgås en aftale med medarbejderne om afholdelse af restferie, eller om ferien alternativt skal varsles afholdt.
Udbetaling af ferie ud over fire uger
Hvis en medarbejder ikke har afholdt al sin ferie ved udløbet af ferieafholdelsesperioden, er udgangspunktet, at ferie ud over fire uger udbetales til medarbejderen. Udbetaling skal ske senest 31. marts efter ferieafholdelsesperiodens udløb.
Det er alene ferie ud over fire uger, der kan udbetales, hvilket i praksis vil sige ”den femte ferieuge” og eventuelt overført ferie fra tidligere ferieafholdelsesperioder. De første fire ugers ferie nyder særlig beskyttelse, og hvis ikke medarbejderen får holdt disse uger, og der ikke foreligger en feriehindring, går ugerne tabt. Ferien vil i den situation skulle indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond.
Overførsel af ferie
Det er muligt at indgå aftale om, at den femte ferieuge – samt eventuel overført ferie fra tidligere år – kan overføres til næste ferieafholdelsesperiode. En sådan aftale om overførsel af ferie skal indgås skriftligt og senest den 31. december 2025.
Arbejdsgiveren skal senest den 31. december meddele FerieKonto eller den, der skal udbetale feriebetalingen, at ferien overføres.
Feriehindringer
Hvis der består en feriehindring ved ferieårets udløb, fx sygdom eller fravær efter barselsloven, overføres op til fire ugers ferie til den følgende ferieafholdelsesperiode. Feriehindringen skal ligge op til ferieafholdelsesperiodens udløb, således at medarbejderen reelt har været afskåret fra at afholde ferien inden perioden udløb.
Arbejdsgiveren skal senest den 31. januar efter ferieafholdelsesperiodens udløb give besked om den overførte ferie til FerieKonto eller den, der skal udbetale ferien.
Hvis en medarbejder på grund af sygdom eller orlov efter barselsloven, ikke kan afholde sin ferie ved ferieafholdelsesperiodens udløb, og hvis feriehindringen også består ved udgangen af den følgende ferieafholdelsesperiode, kan ferien udbetales til medarbejderen.
Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)