Artikel

Ny lov skærper reglerne om ansættelsesklausuler

Folketinget vedtog i december 2015 en ny ansættelsesklausullov, som trådte i kraft den 1. januar 2016 og gælder for alle lønmodtagere. Loven indeholder betingelserne for, at der kan indgås konkurrence- og kundeklausuler samt kombinerede klausuler.

En konkurrenceklausul er en aftale mellem arbejdsgiver og lønmodtager om, at lønmodtageren efter fratrædelsen ikke må drive forretning af en vis art eller tage ansættelse i en sådan. En kundeklausul er en aftale om, at lønmodtageren efter fratrædelsen ikke må tage ansættelse hos eller have erhvervsmæssig kontakt med sin tidligere arbejdsgivers kunder og andre forretningsmæssige forbindelser, mens en kombineret klausul forpligter lønmodtageren af en konkurrence- og en kundeklausul samtidig. Betegnelsen ”Ansættelsesklausul” er en samlebetegnelse for disse klausultyper.

De nye regler

De nye regler indeholder en række ændringer i forhold til den hidtidige lovgivning. Betingelserne for, at en lønmodtager kan forpligtes af en konkurrence- eller kundeklausul, er således skærpet, ligesom de nye regler skærper arbejdsgivers forpligtelse til at betale kompensation til lønmodtager.

For konkurrenceklausuler gælder blandt andet, at en lønmodtager i dag skal indtage en helt særligt betroet stilling for at kunne omfattes af en konkurrenceklausul, og at arbejdsgiveren skriftligt skal godtgøre, hvilke forhold i ansættelsen, der gør det nødvendigt, at lønmodtageren er underlagt klausulen.

For kundeklausuler gælder blandt andet, at klausulen kun må vedrøre de kunder, som lønmodtageren har været i forretningsmæssig forbindelse med i de seneste 12 måneder fra opsigelsestidspunktet.

En kombineret klausul skal opfylde betingelserne for både konkurrence- og kundeklausuler for at kunne forpligte lønmodtageren. En kombineret klausul kan maksimalt forpligte lønmodtageren i 6 måneder fra fratrædelsestidspunktet. Konkurrence- og kundeklausuler kan derimod maksimalt forpligte lønmodtageren i 12 måneder fra fratrædelsestidspunktet.

Ansættelsesklausullovens regler gælder for klausuler indgået efter den 1. januar 2016, og virksomhederne skal være opmærksomme på reglerne for at undgå ugyldige klausuler i kontrakterne.

Konkurrence- og kundeklausuler indgået før 1. januar 2016 kan fortsat opretholdes , og det er vigtigt at være opmærksom på, hvilke regelsæt, der regulerer de konkrete klausuler, som virksomheden ønsker at gøre gældende.

Andre nyheder

Psykiske arbejdsskader: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Arbejdsgiverens ansvar for at sikre at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige omfatter ikke alene de fysiske arbejdsforhold. De psykiske arbejdsforhold er i lige så høj grad omfattet, og psykiske belastninger, som har rod i forhold på arbejdspladsen – herunder chikane, mobning eller manglende ledelsesmæssig støtte – kan udløse betaling af både en godtgørelse og […]
Læs mere

Arbejdsskade ved hjemmearbejde – Højesteret fastslår arbejdsgiverens objektive ansvar

Højesteret har den 2. maj 2025 truffet en principiel afgørelse, som præciserer rækkevidden af arbejdsskadesikringslovens § 5 i relation til hjemmearbejde.  Den konkrete sag  En arbejdsgiver havde givet instruks til en medarbejder om at arbejde hjemmefra under COVID-19. Arbejdsgiveren havde imidlertid ikke givet instruktioner om, hvordan hjemmearbejdspladsen skulle indrettes.  Under hjemmearbejdet gik medarbejderen på et […]
Læs mere

Ny Højesteretsdom: Opsigelse i forbindelse med fertilitetsbehandling

Højesteret: Opsigelse som følge af planlagt fertilitetsbehandling udgjorde forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovens § 4 Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag om opsigelse af en kvindelig medarbejder, som stod for at skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Medarbejderen oplyste kort inden sin ferie til sin nærmeste leder og til sit team, at hun […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)