Artikel

Ny gratis varslingstjeneste skal forebygge digital sårbarhed hos danske virksomheder

Kilde: PowerPoint

Små og mellemstore danske virksomheder kan nu tilmelde sig en gratis varslingstjeneste som udbydes af Digitaliseringsstyrelsen. Formålet med tjenesten er at værne danske virksomheder mod potentielle cyberangreb.

 

Cyberkriminelle truer danske virksomheders IT-systemer, og små- og mellemstore virksomheder kan i særdeleshed være sårbare overfor cyberangreb. I 2021 oplevede mere end hver fjerde virksomhed (28%) i SMV-segmentet en såkaldt IT-sikkerhedshændelse, og Center for Cybersikkerhed vurderer, at cyberkriminalitetstruslen mod Danmark er ”meget høj”.

Med fremkomsten af AI og øget digitalisering, må man forvente at denne trussel potentielt vil vokse sig endnu større, og derfor har Digitaliseringstyrelsen åbnet mulighed for, at danske virksomheder kan tilmelde sig en gratis varslingstjeneste, som kan advare om digitale sårbarheder.

Tjenesten varsler de tilmeldte virksomheder om de hyppigst forekommende digitale sårbarheder i de mest almindelige softwaresystemer for derigennem at minimere risikoen for potentielle cyberangreb.

Varslerne tilsendes de tilmeldte virksomheder i en ugentlig mail, og kan fås i enten en uddybet og mere teknisk version til større virksomheder der arbejder med egen IT-sikkerhed, eller i en enklere og mere simpel version til mindre virksomheder, der har outsourcet deres IT-sikkerhed. Varslingstjenesten kan således være et værktøj for enhver virksomhed, der ønsker at skærpe sin sikkerhed.

 

Det nye EU-direktiv NIS2 skærper de EU-retlige krav til IT-sikkerhed, og indfører mulighed for fratagelse af ledelsesfunktioner, i tilfælde hvor ledelsen ikke varetager deres ansvar som definereret i direktivet. Det øgede fokus på ledelsesansvar i direktivet understreger vigtigheden af, at virksomhederne i højere grad prioriterer cybersikkerhed og forebyggelse af potentielle IT-angreb end hidtil.

I analysen ”Digital sikkerhed i danske SMV’er” fra Digitaliseringsstyrelsen fremgår, at 40% af de registrerede SMV’er har et ”lavt digitalt sikkerhedsniveau”, og således er i større risiko for at blive udsat for cyberangreb.

Ifølge rapporten er tendensen klar; jo mindre en virksomhed, des lavere digital sikkerhed. Særligt de små virksomheder vil således kunne få gavn af den nye varslingstjeneste, idet den kan bidrage til at forebygge eventuelle cyberangreb uden ekstra omkostninger for virksomheden.

 

Andre nyheder

Nyt om Medarbejder- og Kompetencestyrelsens fortolkningen af selvtilrettelæggerundtagelsen

Vi har tidligere skrevet om den nye tidsregistreringsforpligtelse, der indebærer at arbejdsgive-re fra 1. juli 2024 har været forpligtet til at stille et tidsregistreringssystem til medarbejdernes rådighed med henblik på at sikre, at medarbejderne får deres daglige og ugentlige hviletid samt at sikre, at reglen om en maksimal ugentlig arbejdstid overholdes. Samtidig med registre-ringspligten er der indført en snæver undtagelse, hvorefter selvtilrettelæggere ikke behøver at registrere deres arbejdstid. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er nu kommet med en ud-melding i forhold til styrelsens fortolkning af undtagelsen vedrørende selvtilrettelæggere.
Læs mere
Kilde: PowerPoint

Bagatelgrænsen for skattefrie personalegoder

Nye bagatelgrænser for mindre personalegoder og arbejdsrelaterede personalegoder i 2025 fastsætter, hvad arbejdsgiveren kan tilbyde medarbejderne skattefrit.
Læs mere
Kilde: Unsplash (gratis side)

Et nyt folketingsår er startet

Folketinget åbnede som vanligt den første tirsdag i oktober, og i den forbindelse er lovprogrammet for 2024/2025 på Beskæftigelsesministeriets område blevet fremlagt. Herunder kan du læse om nogle af de lovforslag, som regeringen vil fremsætte i det nye folketingsår.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)