Artikel

Provisionslønnet medarbejder havde krav på sin gennemsnitlige løn under hjemsendelse

Kilde: PowerPoint

Højesteret har mandag den 2. maj 2022 afsagt dom vedrørende en provisionslønnet tandplejers krav på løn i forbindelse med hjemsendelse under covid-19-pandemien.

 

En tandplejer, der var provisionslønnet, var ansat i en tandklinik, som i marts 2020 besluttede at hjemsende tandplejeren med henvisning til en trepartsaftale indgået mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Trepartsaftalen blev efterfølgende udmøntet i lønkompensationsloven. I henhold til lønkompensationslovens § 2, havde medarbejdere under hjemsendelse krav på at få ”den aftalte løn”. I tillæg hertil fremgik det af bekendtgørelse nr. 1579 af 27. juni 2021 om en midlertidig og målrettet lønkompensationsordning til virksomheder i økonomisk krise som følge af covid-19, at en virksomheds ret til lønkompensation forudsatte, at hjemsendte medarbejdere oppebar ”deres fulde hidtidige løn” i den periode, der søgtes om lønkompensation for.

Det var tandklinikkens opfattelse, at tandplejeren ud over sin overenskomstsikrede minimalløn alene havde ret til den provisionsløn, som hun ville have kunnet tjene, såfremt hun ikke var blevet hjemsendt i den pågældende periode. Tandklinikken anførte til støtte herfor, at de alternativt kunne have bedt tandplejeren om at møde på arbejde, uanset at der reelt ikke var nogen arbejdsopgaver til hende på grund af nedlukningen, og at hun i så fald ikke ville have haft nogen omsætning, som der skulle betales provision af.

Det var tandplejerens opfattelse, at hun havde ret til minimallønnen samt provision beregnet på baggrund af perioden forud for hjemsendelsen.

Sagen drejede sig således om, hvordan tandplejerens løn i hjemsendelsesperioden skulle udregnes.

 

Højesterets afgørelse

Højesteret anførte, at det fremgik af lønkompensationslovens § 2, at en arbejdsgiver kunne hjemsende en medarbejder under de betingelser, der gjaldt i medfør af aktstykke om etablering af en midlertidig lønkompensationsordning og regler fastsat i medfør heraf.

Yderligere henviste Højesteret til, at en virksomheds ret til lønkompensation forudsatte, at den hjemsendte medarbejder oppebar ”deres fulde hidtidige løn” i den periode, der søgtes om lønkompensation for. Det fremgik endvidere af § 3, stk. 5, at lønkompensation som udgangspunkt beregnes på baggrund af medarbejderens gennemsnitlige løn.

På baggrund af dette fandt Højesteret, at tandplejeren havde krav på løn beregnet ud fra et gennemsnit af hendes optjente provision forud for hendes hjemsendelse.

Landsretten var nået til samme resultat.

Dommen kan læses i sin helhed her: BS-45293/2021-HJR

Andre nyheder

Psykiske arbejdsskader: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Arbejdsgiverens ansvar for at sikre at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige omfatter ikke alene de fysiske arbejdsforhold. De psykiske arbejdsforhold er i lige så høj grad omfattet, og psykiske belastninger, som har rod i forhold på arbejdspladsen – herunder chikane, mobning eller manglende ledelsesmæssig støtte – kan udløse betaling af både en godtgørelse og […]
Læs mere

Arbejdsskade ved hjemmearbejde – Højesteret fastslår arbejdsgiverens objektive ansvar

Højesteret har den 2. maj 2025 truffet en principiel afgørelse, som præciserer rækkevidden af arbejdsskadesikringslovens § 5 i relation til hjemmearbejde.  Den konkrete sag  En arbejdsgiver havde givet instruks til en medarbejder om at arbejde hjemmefra under COVID-19. Arbejdsgiveren havde imidlertid ikke givet instruktioner om, hvordan hjemmearbejdspladsen skulle indrettes.  Under hjemmearbejdet gik medarbejderen på et […]
Læs mere

Ny Højesteretsdom: Opsigelse i forbindelse med fertilitetsbehandling

Højesteret: Opsigelse som følge af planlagt fertilitetsbehandling udgjorde forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovens § 4 Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag om opsigelse af en kvindelig medarbejder, som stod for at skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Medarbejderen oplyste kort inden sin ferie til sin nærmeste leder og til sit team, at hun […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)