Artikel

Ny trepartsaftale skal give virksomheder mulighed for at kræve coronapas

Kilde: Unsplash (gratis side)

Regeringen har i dag, den 12. november 2021, indgået en trepartsaftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening, som skal give virksomheder mulighed for at kræve coronapas af medarbejderne.

 

Den nye trepartsaftale skal sikre arbejdsgiverne en lovmæssig adgang til at kræve, at medarbejderne viser gyldigt coronapas på arbejdspladsen. Regeringen vil bede Folketingets øvrige partier om mulighed for hastebehandling i Folketinget og om opbakning til, at aftalen kan omsættes til lovgivning.

I slutningen af november 2020 blev der gennemført en hastelov, som gav arbejdsgivere ret til at pålægge medarbejderne at blive testet for corona. Lovgivningen gav samtidig arbejdsgiveren ret til at blive oplyst om resultatet af testen.

Lovgivningen var en midlertidig foranstaltning, som blev ophævet den 1. november 2021. Med ophævelsen havde arbejdsgiverne ikke længere ret til at kræve, at medarbejderne blev testet og at arbejdsgiveren blev bekendt med resultatet.

Regeringen, FH og DA er i forbindelse med trepartsaftalen blevet enige om at anbefale Folketinget, at den tidligere lov, som blev ophævet den 1. november 2021, skal genindføres, så arbejdsgiverne igen får mulighed for at kræve, at deres medarbejdere bliver testet.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er også blevet enige om, at reglerne skal gælde, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger om den nye trepartsaftale:

Aftaleteksten kan læses i sin helhed via dette link: https://bm.dk/media/19000/aftaletekst.pdf

 

Kontakt Mette Klingsten Advokatfirma på mk@mklaw.dk eller på tlf.nr 3144 0103 for mere information eller omkring spørgsmål til den nye aftale.

Andre nyheder

Kilde: PowerPoint

Højesteretsdom om rækkevidden af tilpasningsforpligtelsen

Højesteret har den 3. december 2024 afsagt en principiel dom vedrørende rækkevidden af en arbejdsgivers omplaceringspligt over for medarbejdere med handicap som en del af tilpasningsforpligtelsen i forskelsbehandlingslovens § 2 a.   Arbejdsgiverspligt til at foretage tilpasninger I henhold til forskelsbehandlingslovens § 2 a er en arbejdsgiver forpligtet til at træffe passende foranstaltninger under hensyntagen […]
Læs mere

Ny lov om kønsbalance vedtaget

Folketinget vedtog den 12. december 2024 en ny lov om kønsfordeling blandt ledelsesmed-lemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber (kønsbalanceloven). Loven implementerer kønsbalancedirektivet fra november 2022, der har til formål at fremme en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber. Kønsbalanceloven indebærer således, at de største børsnoterede selskaber bliver underlagt nye og skærpede krav i forhold til at sikre en ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer. Loven træder i kraft den 28. december 2024 og har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025 eller senere.
Læs mere

Ingen godtgørelse for usaglig opsigelse, når medarbejderen selv ophæver sin ansættelse

Højesteret har i en dom af 6. december 2024 afgjort, at en sekretær, der selv opsagde sin stilling på grund af arbejdsgiverens manglende udbetaling af løn, ikke havde ret til godtgørelse for usaglig opsigelse efter funktionærlovens § 2 b.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)