Artikel

Ny trepartsaftale skal give virksomheder mulighed for at kræve coronapas

Regeringen har i dag, den 12. november 2021, indgået en trepartsaftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening, som skal give virksomheder mulighed for at kræve coronapas af medarbejderne.

Den nye trepartsaftale skal sikre arbejdsgiverne en lovmæssig adgang til at kræve, at medarbejderne viser gyldigt coronapas på arbejdspladsen. Regeringen vil bede Folketingets øvrige partier om mulighed for hastebehandling i Folketinget og om opbakning til, at aftalen kan omsættes til lovgivning.

I slutningen af november 2020 blev der gennemført en hastelov, som gav arbejdsgivere ret til at pålægge medarbejderne at blive testet for corona. Lovgivningen gav samtidig arbejdsgiveren ret til at blive oplyst om resultatet af testen.

Lovgivningen var en midlertidig foranstaltning, som blev ophævet den 1. november 2021. Med ophævelsen havde arbejdsgiverne ikke længere ret til at kræve, at medarbejderne blev testet og at arbejdsgiveren blev bekendt med resultatet.

Regeringen, FH og DA er i forbindelse med trepartsaftalen blevet enige om at anbefale Folketinget, at den tidligere lov, som blev ophævet den 1. november 2021, skal genindføres, så arbejdsgiverne igen får mulighed for at kræve, at deres medarbejdere bliver testet.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er også blevet enige om, at reglerne skal gælde, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger om den nye trepartsaftale:

Aftaleteksten kan læses i sin helhed via dette link: https://bm.dk/media/19000/aftaletekst.pdf

Kontakt Mette Klingsten Advokatfirma på mk@mklaw.dk eller på tlf.nr 3144 0103 for mere information eller omkring spørgsmål til den nye aftale.

Andre nyheder

Arbejdsgiver kunne ikke bortvise med tilbagevirkende kraft

Højesteret har netop fastslået, at det ikke var berettiget at tillægge en bortvisning tilbagevirkende kraft til det tidspunkt, hvor medarbejderen havde modtaget et høringsbrev om den påtænkte bortvisning. Bortvisning kunne således først tillægges retsvirkning fra bortvisningstidspunktet.
Læs mere

Ferieafholdelsesperioden 2023/2024 nærmer sig sin afslutning

Ferieoptjeningsåret 2023/2024 endte den 31. august 2024, og vi er ny gået ind i et nyt ferieoptjeningsår. Overgangen til det nye ferieoptjeningsår betyder også, at det nu er tid til, at arbejdsgivere og medarbejdere forholder sig til, hvad der skal ske med den ferie, som blev optjent indtil 31. august 2024, og som kan afvikles indtil den 31. december 2024. I dette nyhedsbrev gennemgår vi reglerne for varsling, udbetaling og overførsel af ferie. 
Læs mere

Bedre lønvilkår for kvinder end mænd kunne opretholdes i forbindelse med fravær efter barselsloven

Ligebehandlingsnævnet har slået fast, at det ikke var i strid med ligebehandlingsloven, at en virksomhed i sine barselsregler gav kvindelige medarbejdere gunstigere lønvilkår end mænd i forbindelse med afholdelse af fravær efter barselsloven.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)