Artikel

Ny lov vil forhindre screening af ansøgere på baggrund af alder ved rekruttering

Kilde: Unsplash (gratis side)

Beskæftigelsesministeren har den 2. februar 2022 fremsat et lovforslag, der skal forhindre screening af ansøgere til ledige stillinger på baggrund af deres alder.

 

Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (forskelsbehandlingsloven) indeholder allerede i dag forbud mod forskelsbehandling på grund af alder. Forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder gælder såvel i forbindelse med rekruttering af nye medarbejdere som under det løbende ansættelsesforhold, i forbindelse med afskedigelse, forflyttelse, forfremmelse og med hensyn til løn- og arbejdsvilkår.

I dag er forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder dog ikke til hinder for, at virksomheder anmoder om oplysninger om en ansøgers alder, når blot denne oplysning ikke leder til forskelsbehandling af ansøgeren.

Det er hensigten med lovforslaget, at denne retstilstand ændres. Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form, vil det indebære, at en arbejdsgiver ikke må anmode om oplysninger om en ansøgers alder ved indlevering, indsendelse, uploading, indtastning m.v. af jobansøgning. Regeringens lovforslag tager således navnlig sigte på den forhåndsscreening af ansøgere, som mange rekrutteringssystemer giver mulighed for, eller en tilsvarende manuel ”forhåndsfrasortering” af ansøgere med en bestemt alder.
Har virksomheden et elektronisk rekrutteringssystem, hvor ansøgere skal angive deres alder eller fødselsdato, vil et sådant rekrutteringssystem derfor som udgangspunkt skulle ændres, hvis lovforslaget vedtages.

Der gælder i dag en række undtagelser til forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling på grund af alder. Det er for eksempel tilladt at særbehandle ældre ansøgere eller medarbejdere for at fremme deres beskæftigelsesmuligheder, ligesom det også er tilladt at annoncere efter unge under 15 år og foretrække unge under 15 år til en stilling.
En arbejdsgiver vil fortsat kunne anmode om oplysninger om en ansøgers alder ved indlevering, indsendelse, uploading, indtastning m.v. af jobansøgning, hvis det er omfattet af forskelsbehandlingslovens undtagelsesmuligheder.

Med forslaget ændres der heller ikke på, at en arbejdsgiver fortsat vil kunne lægge vægt på fx erfaring og tidligere beskæftigelse inden for samme branche i forbindelse med rekruttering, hvis sådanne kriterier er sagligt begrundede og proportionale i forhold til det pågældende arbejde.

 

Sanktion

Hvis forbuddet mod at anmode om oplysninger om en ansøgers alder ved indlevering, indsendelse, uploading, indtastning m.v. af jobansøgning overtrædes, kan det straffes med bøde, jf. forskelsbehandlingslovens § 8.

Ligebehandlingsnævnet vil kunne behandle eventuelle klager over overtrædelses af forbuddet mod, at en arbejdsgiver anmoder om oplysninger om en ansøgers alder. Det er gratis at indgive en klage til Ligebehandlingsnævnet modsat fx indgivelse af en stævning ved domstolene.

Lovforslaget kan læses i sin helhed via dette link: her

 

Opdatering den 23. marts 2022

Tirsdag den 22. marts 2022 blev forslaget vedtaget af Folketinget. Lovforslaget træder i kraft den 1. juli 2022 og skal være med til at forhindre, at virksomheder fravælger ledige seniorer på grund af alder, når de søger job.

Med lovforslaget bliver der fra 1. april også igangsat et forsøg med jobrettet indsats til unge, og der bliver indført en ny sanktion for jobparate ledige, der ikke søger job en hel kalendermåned.

Andre nyheder

Kilde: PowerPoint

Højesteretsdom om rækkevidden af tilpasningsforpligtelsen

Højesteret har den 3. december 2024 afsagt en principiel dom vedrørende rækkevidden af en arbejdsgivers omplaceringspligt over for medarbejdere med handicap som en del af tilpasningsforpligtelsen i forskelsbehandlingslovens § 2 a.   Arbejdsgiverspligt til at foretage tilpasninger I henhold til forskelsbehandlingslovens § 2 a er en arbejdsgiver forpligtet til at træffe passende foranstaltninger under hensyntagen […]
Læs mere

Ny lov om kønsbalance vedtaget

Folketinget vedtog den 12. december 2024 en ny lov om kønsfordeling blandt ledelsesmed-lemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber (kønsbalanceloven). Loven implementerer kønsbalancedirektivet fra november 2022, der har til formål at fremme en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber. Kønsbalanceloven indebærer således, at de største børsnoterede selskaber bliver underlagt nye og skærpede krav i forhold til at sikre en ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer. Loven træder i kraft den 28. december 2024 og har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025 eller senere.
Læs mere

Ingen godtgørelse for usaglig opsigelse, når medarbejderen selv ophæver sin ansættelse

Højesteret har i en dom af 6. december 2024 afgjort, at en sekretær, der selv opsagde sin stilling på grund af arbejdsgiverens manglende udbetaling af løn, ikke havde ret til godtgørelse for usaglig opsigelse efter funktionærlovens § 2 b.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)