Artikel

Massage som bruttolønsordning

Kilde: PowerPoint

Mange virksomheder tilbyder massageordninger som et medarbejdergode, og massage kan være med til at forbedre medarbejdertrivsel, reducere stress og fremme et sundere arbejdsmiljø. Hvis virksomheden tilbyder massage som bruttolønsordning, er det imidlertid værd at være opmærksom på, at visse krav skal være opfyldt.

Betingelser for bruttolønsordninger

Bruttolønsordninger er en betegnelse for en ordning, hvor en medarbejder vælger at gå ned i bruttoløn til fordel for et eller flere personalegoder fra arbejdsgiveren. Der betales altså for godet, før skatten beregnes, og dermed modtager medarbejderen en del af lønnen i form af godet i stedet for i kontanter. De goder, der indgår i bruttolønsordninger, kan være massage, men det kan også være telefon, bredbånd, massage, uddannelse, aviser eller andet.

Der er visse betingelser, som skal være opfyldt i en bruttolønsordning. Først og fremmest skal ordningen være i overensstemmelse med de regler, der regulerer ansættelsesforholdet, herunder en eventuel overenskomst. Bruttolønsordningen skal også medføre en reel nedgang i medarbejderens kontante løn, og lønnedgangen skal som udgangspunkt gælde i hele lønaftaleperioden, eller i minimum 12 måneder. Lønnedgangen skal i den forbindelse udgøre et på forhånd fastsat beløb, der ikke må blive reguleret i takt med medarbejderens forbrug af godet eller med arbejdsgiverens løbende omkostninger. Det er herudover også en betingelse, at det er arbejdsgiveren, der stiller godet til rådighed, så medarbejderen ikke selv skal betale for godet og få refunderet udgifterne.

Massage som bruttolønsordning

Mange arbejdspladser tilbyder massageordning som et medarbejdergode, og flere tilbyder massage som en bruttolønsordning. Det er imidlertid ikke alle massageordninger, som uden videre kan blive en bruttolønsordning.

Det er særligt kravet om, at lønnedgangen skal gælde i hele lønaftaleperioden, eller som minimum 12 måneder, og at lønnedgangen ikke må blive reguleret i takt med medarbejderens forbrug, der bevirker, at nogen massageordninger ikke kan tilbydes som bruttolønsordning. Det vil for eksempel ikke være muligt at tilbyde mange klippekortordninger på massage som en bruttolønsordning, idet der i sådanne ordninger betales for forbrug, og der ikke er tale om en generel lønnedgang.

Mette Klingsten Advokatpartnerselskab bistår med rådgivning indenfor alle aspekter af ansættelsesretten. For nærmere information kan der rettes henvendelse til Mette Klingsten på mk@mklaw.dk eller Mads Bernstorn på mb@mklaw.dk.

 

Andre nyheder

Psykiske arbejdsskader: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Arbejdsgiverens ansvar for at sikre at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige omfatter ikke alene de fysiske arbejdsforhold. De psykiske arbejdsforhold er i lige så høj grad omfattet, og psykiske belastninger, som har rod i forhold på arbejdspladsen – herunder chikane, mobning eller manglende ledelsesmæssig støtte – kan udløse betaling af både en godtgørelse og […]
Læs mere

Arbejdsskade ved hjemmearbejde – Højesteret fastslår arbejdsgiverens objektive ansvar

Højesteret har den 2. maj 2025 truffet en principiel afgørelse, som præciserer rækkevidden af arbejdsskadesikringslovens § 5 i relation til hjemmearbejde.  Den konkrete sag  En arbejdsgiver havde givet instruks til en medarbejder om at arbejde hjemmefra under COVID-19. Arbejdsgiveren havde imidlertid ikke givet instruktioner om, hvordan hjemmearbejdspladsen skulle indrettes.  Under hjemmearbejdet gik medarbejderen på et […]
Læs mere

Ny Højesteretsdom: Opsigelse i forbindelse med fertilitetsbehandling

Højesteret: Opsigelse som følge af planlagt fertilitetsbehandling udgjorde forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovens § 4 Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag om opsigelse af en kvindelig medarbejder, som stod for at skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Medarbejderen oplyste kort inden sin ferie til sin nærmeste leder og til sit team, at hun […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)