Artikel

Arbejdsgivere kan indbetale indefrosne feriepenge fra den 1. februar 2021

Fra den 1. februar 2021 kan arbejdsgivere frivilligt betale de indefrosne feriemidler, der er optjent i perioden den 1. september 2019 til den 31. august 2020 til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler (Lønmodtagernes Feriemidler). Lønmodtagernes Feriemidler er en fond, der forvalter de feriepenge, der blev optjent i overgangsåret inden den nye ferielov.

Overgangsåret løb fra 1. september 2019 til 31. august 2020. Da der kun skal indberettes og indbetales feriemidler til Lønmodtagernes Feriemidler, der vedrører overgangsåret, er det vigtigt at lønnen er blevet periodiseret korrekt. Fristen for at indberette feriepenge for perioden udløb den 31. december 2020, og alle virksomheder har fået besked herom i deres e-Boks. Det er dog fortsat muligt at efterindberette, fx hvis feriepenge af bonus ikke kunne opgøres inden den 31. december 2020.  Efterindberetning skal ske via eIndkomst hos Skattestyrelsen.

Hvis arbejdsgiveren retter i indberetningerne eller foretager lovlige efterindberetninger efter den 1. februar 2021, får medarbejdere et brev om dette, og skal acceptere ændringerne, inden ændringerne slår igennem på de opsparede feriemidler.

De frivillige indbetalinger kan efter den 1. februar 2021 ske løbende. Det er muligt at indbetale for alle eller kun for nogle medarbejdere. Dette er virksomhedens valg. Virksomheden kan fx vælge at indbetale feriepengene for medarbejdere over en vis alder, fx 55 år og beholde feriepengene for resten af medarbejderne. Virksomheden kan også vælge at betale feriepengene for medarbejdere, der fratræder.

Indbetaling af de indefrosne feriemidler skal ske via en selvbetjeningsadgang på www.virk.dk/feriemidler.

Man kan logge på selvbetjeningsadgangen med NemID, hvor der vil være en fane for frivillig indbetaling. Her skal arbejdsgiveren blandt andet oplyse, hvilket beløb der indbetales.

I juli 2021 og hvert år fremover vil arbejdsgivere én gang årligt få en opkrævning fra Lønmodtagernes Feriemidler på de indefrosne feriemidler, som lovpligtigt skal betales. Opkrævningen består af feriemidler for medarbejdere, der har ret til at få udbetalt feriepenge, for eksempel medarbejdere der er nået folkepensionsalderen, eller som har forladt det danske arbejdsmarked. I samme forbindelse vil arbejdsgivere også få besked om, hvordan der skal forholdes hvis arbejdsgiveren fortsat ønsker at beholde de resterende feriemidler i virksomheden, og hvordan arbejdsgiveren giver besked om dette.

Indefrosne feriemidler, som arbejdsgiveren har indberettet til Lønmodtagernes Feriemidler, forrentes (indekseres) fra den 1. september 2020, uanset hvornår fonden modtager indberetningen og indbetalingen. Beregningen af det indexerede beløb sker første gang den 31. maj 2021. Derefter beregnes indekseringen hver år inden udgangen af juli måned. Lønmodtagernes Feriemidler sender nærmere information om dette.

Såfremt arbejdsgiveren ikke ønsker at beholde de indefrosne feriemidler og vil undgå at indeksere dem, skal feriepengene indbetales til Lønmodtagerens Feriemidler. Det vil sige, at hvis de indefrosne feriemidler indbetales den 1. april 2021, beregnes indexeringen fra den 1. september 2020 til og med den 1. april 2021.

Et politisk flertal indgik den 15. juni 2020 en aftale om fremrykning af udbetaling af de indefrosne feriemidler, og loven blev vedtaget den 17. august 2020. Mange medarbejdere har derfor allerede fået udbetalt en del af de indefrosne feriemidler, der er optjent i perioden 1. september 2019 til 31. marts 2020, svarende til tre ugers ferie. Fra marts 2021 vil det blive muligt for medarbejdere at få de sidste to ugers indefrosne feriemidler udbetalt.

Arbejdsgivers pligt til indberetning og opgørelse af tilgodehavende feriemidler ændres ikke som følge af loven. Arbejdsgiverne kan forsat vælge, hvorvidt værdien af de optjente feriemidler beholdes i virksomheden indtil medarbejderen når folkepensionsalderen eller af andre grunde forlader arbejdsmarkedet, eller om de optjente feriemidler indbetales til fonden inden.

Andre nyheder

Kilde: PowerPoint

Højesteretsdom om rækkevidden af tilpasningsforpligtelsen

Højesteret har den 3. december 2024 afsagt en principiel dom vedrørende rækkevidden af en arbejdsgivers omplaceringspligt over for medarbejdere med handicap som en del af tilpasningsforpligtelsen i forskelsbehandlingslovens § 2 a.   Arbejdsgiverspligt til at foretage tilpasninger I henhold til forskelsbehandlingslovens § 2 a er en arbejdsgiver forpligtet til at træffe passende foranstaltninger under hensyntagen […]
Læs mere

Ny lov om kønsbalance vedtaget

Folketinget vedtog den 12. december 2024 en ny lov om kønsfordeling blandt ledelsesmed-lemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber (kønsbalanceloven). Loven implementerer kønsbalancedirektivet fra november 2022, der har til formål at fremme en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber. Kønsbalanceloven indebærer således, at de største børsnoterede selskaber bliver underlagt nye og skærpede krav i forhold til at sikre en ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer. Loven træder i kraft den 28. december 2024 og har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025 eller senere.
Læs mere

Ingen godtgørelse for usaglig opsigelse, når medarbejderen selv ophæver sin ansættelse

Højesteret har i en dom af 6. december 2024 afgjort, at en sekretær, der selv opsagde sin stilling på grund af arbejdsgiverens manglende udbetaling af løn, ikke havde ret til godtgørelse for usaglig opsigelse efter funktionærlovens § 2 b.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)