Artikel

Forlængelse af lønkompensationsordningen

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er ved en trepartsaftale af 14. januar 2021 blevet enige om at forlænge lønkompensationsordningen frem til de skærpede restriktioner ophører. Foreløbigt er de skærpede restriktioner forlænget fra den 18. januar 2021 til den 7. februar 2021.

Med forlængelsen af lønkompensationsordningen stilles der nu igen mulighed for, at pålægge medarbejderne at afholde ferie under hjemsendelsen.

Muligheden for, at medarbejdere, som virksomheden søger lønkompensation for, kan pålægges at afholde ferie, indebærer, at medarbejderne kan pålægges at afholde 1 feriedag optjent efter ferieloven pr. lønkompenserende måned (svarende til 28 kalenderdage). Frem til den nuværende forlængelse af restriktionerne udløber den 7. februar 2021 (21 kalenderdage) vil medarbejderne dog kunne pålægges at afholde 1 feriedag. Hvis medarbejderen ikke har optjent ferie efter ferieloven, kan medarbejderen i stedet afholde 1 afspadseringsdag med løn eller tjenestefri i 1 dag uden løn.

Medarbejderne kan maksimalt pålægges at afholde fem feriedage m.v. i den periode hvor de er hjemsendt i den periode, som trepartsaftalen omfatter. Allerede varslet eller aftalt ferie m.v., som er fastlagt forud for den 17. januar 2021, skal afholdes som planlagt. Ferien vil indgå i de dage, som medarbejderen er kan pålægges at afholde.

Såfremt virksomheden har medarbejdere ansat i deltidsstillinger, eller hvis medarbejdernes arbejdstid er fordelt på en måde, hvor der ikke arbejdes 5 dage om ugen, skal antallet af feriedage, som medarbejderne skal afholde beregnes forholdsmæssigt.

Hvis medarbejderne hjemsendes i mindre end 21 kalenderdage, er der ikke krav om, at medarbejderne skal afholde feriedage m.v. Tilsvarende gælder kravet om ferieafholdelse heller ikke for medarbejdere der har aftalt lønnedgang som følge af Covid-19. Endelig er elever, lærlinge og praktikanter fritaget for kravet om at afholde feriedage m.v.

Det følger af ferielovens § 9, stk. 2, at arbejdsgiveren skal varsle hovedferie senest 3 måneder før hovedferien begynder, og restferie senest 1 måned før ferien begynder, medmindre særlige omstændigheder hindrer dette. Henset til trepartsaftalens krav om ferieafholdelse, må kravet anses som en “særlig omstændighed”, der kan begrunde en fravigelse af de sædvanlige varslingsregler i § 9, stk. 2.

Det følger af ferielovens § 8, stk. 2, at medarbejderne har ret til at afholde tre ugers ferie i perioden fra den 1. maj til den 30. september. I det omfang, medarbejderne allerede har afholdt 10 dages ferie, er der derfor ikke mulighed for at varsle yderligere ferie til afholdelse før den 1. maj 2021. Dette kan efter omstændighederne løses ved afholdelse af feriefridage i lønkompensationsperioden eller afholdelse af tjenestefri uden løn. Det fremgår i den forbindelse af trepartsaftalen, at “ferielovens øvrige bestemmelser finder anvendelse”.

Virksomhederne modtager lønkompensation for de dage, hvor medarbejderen afholder ferie med løn på samme vis som i ordningen, der fulgte trepartsaftalen af den 15. marts 2020.

De øvrige betingelser for lønkompensation følger den tidligere aftalte generelle lønkompensationsordning.

Andre nyheder

Psykiske arbejdsskader: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Arbejdsgiverens ansvar for at sikre at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige omfatter ikke alene de fysiske arbejdsforhold. De psykiske arbejdsforhold er i lige så høj grad omfattet, og psykiske belastninger, som har rod i forhold på arbejdspladsen – herunder chikane, mobning eller manglende ledelsesmæssig støtte – kan udløse betaling af både en godtgørelse og […]
Læs mere

Arbejdsskade ved hjemmearbejde – Højesteret fastslår arbejdsgiverens objektive ansvar

Højesteret har den 2. maj 2025 truffet en principiel afgørelse, som præciserer rækkevidden af arbejdsskadesikringslovens § 5 i relation til hjemmearbejde.  Den konkrete sag  En arbejdsgiver havde givet instruks til en medarbejder om at arbejde hjemmefra under COVID-19. Arbejdsgiveren havde imidlertid ikke givet instruktioner om, hvordan hjemmearbejdspladsen skulle indrettes.  Under hjemmearbejdet gik medarbejderen på et […]
Læs mere

Ny Højesteretsdom: Opsigelse i forbindelse med fertilitetsbehandling

Højesteret: Opsigelse som følge af planlagt fertilitetsbehandling udgjorde forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovens § 4 Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag om opsigelse af en kvindelig medarbejder, som stod for at skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Medarbejderen oplyste kort inden sin ferie til sin nærmeste leder og til sit team, at hun […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)