Artikel

Forlængelse af lønkompensationsordningen

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er ved en trepartsaftale af 14. januar 2021 blevet enige om at forlænge lønkompensationsordningen frem til de skærpede restriktioner ophører. Foreløbigt er de skærpede restriktioner forlænget fra den 18. januar 2021 til den 7. februar 2021.

Med forlængelsen af lønkompensationsordningen stilles der nu igen mulighed for, at pålægge medarbejderne at afholde ferie under hjemsendelsen.

Muligheden for, at medarbejdere, som virksomheden søger lønkompensation for, kan pålægges at afholde ferie, indebærer, at medarbejderne kan pålægges at afholde 1 feriedag optjent efter ferieloven pr. lønkompenserende måned (svarende til 28 kalenderdage). Frem til den nuværende forlængelse af restriktionerne udløber den 7. februar 2021 (21 kalenderdage) vil medarbejderne dog kunne pålægges at afholde 1 feriedag. Hvis medarbejderen ikke har optjent ferie efter ferieloven, kan medarbejderen i stedet afholde 1 afspadseringsdag med løn eller tjenestefri i 1 dag uden løn.

Medarbejderne kan maksimalt pålægges at afholde fem feriedage m.v. i den periode hvor de er hjemsendt i den periode, som trepartsaftalen omfatter. Allerede varslet eller aftalt ferie m.v., som er fastlagt forud for den 17. januar 2021, skal afholdes som planlagt. Ferien vil indgå i de dage, som medarbejderen er kan pålægges at afholde.

Såfremt virksomheden har medarbejdere ansat i deltidsstillinger, eller hvis medarbejdernes arbejdstid er fordelt på en måde, hvor der ikke arbejdes 5 dage om ugen, skal antallet af feriedage, som medarbejderne skal afholde beregnes forholdsmæssigt.

Hvis medarbejderne hjemsendes i mindre end 21 kalenderdage, er der ikke krav om, at medarbejderne skal afholde feriedage m.v. Tilsvarende gælder kravet om ferieafholdelse heller ikke for medarbejdere der har aftalt lønnedgang som følge af Covid-19. Endelig er elever, lærlinge og praktikanter fritaget for kravet om at afholde feriedage m.v.

Det følger af ferielovens § 9, stk. 2, at arbejdsgiveren skal varsle hovedferie senest 3 måneder før hovedferien begynder, og restferie senest 1 måned før ferien begynder, medmindre særlige omstændigheder hindrer dette. Henset til trepartsaftalens krav om ferieafholdelse, må kravet anses som en “særlig omstændighed”, der kan begrunde en fravigelse af de sædvanlige varslingsregler i § 9, stk. 2.

Det følger af ferielovens § 8, stk. 2, at medarbejderne har ret til at afholde tre ugers ferie i perioden fra den 1. maj til den 30. september. I det omfang, medarbejderne allerede har afholdt 10 dages ferie, er der derfor ikke mulighed for at varsle yderligere ferie til afholdelse før den 1. maj 2021. Dette kan efter omstændighederne løses ved afholdelse af feriefridage i lønkompensationsperioden eller afholdelse af tjenestefri uden løn. Det fremgår i den forbindelse af trepartsaftalen, at “ferielovens øvrige bestemmelser finder anvendelse”.

Virksomhederne modtager lønkompensation for de dage, hvor medarbejderen afholder ferie med løn på samme vis som i ordningen, der fulgte trepartsaftalen af den 15. marts 2020.

De øvrige betingelser for lønkompensation følger den tidligere aftalte generelle lønkompensationsordning.

Andre nyheder

Lønmodtager eller selvstændig? – Det fælles lønmodtagerbegreb i dansk og EU-ret

Grænsen mellem lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende er en grundpille i ansættelsesretten. Det skyldes, at alene lønmodtagere er omfattet af centrale ansættelsesretlige love – herunder funktionærloven, ferieloven, arbejdstidsloven og ansættelsesbevisloven – og i mange tilfælde også af kollektive overenskomster. En ukorrekt klassificering kan derfor få vidtrækkende konsekvenser for både lønmodtagere og arbejdsgivere. En formelt fælles, men […]
Læs mere
Kilde: PowerPoint

Fravær som følge af selvbetalt operation

Sygdom betragtes som udgangspunkt som lovligt forfald og giver derfor medarbejdere ret til at være fraværende fra arbejdspladsen. Funktionærer har ret til fuld løn under sygdom og tilsvarende gælder for mange medarbejdere omfattet af en overenskomst. Denne regel er dog ikke uden undtagelser, for er sygdommen selvforskyldt – forårsaget ved forsæt eller grov uagtsomhed – […]
Læs mere

Mette Klingsten anerkendt i Chambers & Partners European Guide 2025

Mette Klingsten er blevet anerkendt som førende advokat inden for ansættelsesret af Chambers & Partners i deres 2025 European Guide. Dette markerer Mettes 19. år som anerkendt advokat i Chambers guide, der årligt vurderer de førende advokater og advokatfirmaer i hele Europa. Vi sætter pris på den gode feedback fra vores klienter, og vi ser frem […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)