Artikel

Implementeringen af arbejdsvilkårsdirektivet udskydes

Kilde: PowerPoint

I juni 2019 vedtog EU arbejdsvilkårsdirektivet. Fristen for at implementere direktivet i national lovgivning var den 1. august 2022, men Beskæftigelsesministeriet har meddelt, at implementeringen af direktivet er udskudt igen.

 

Arbejdsvilkårsdirektivet udvider virksomhedernes pligt til at give medarbejdere oplysninger om deres konkrete arbejdsvilkår. Direktivet indeholder også en række mindstekrav til medarbejderes ansættelsesvilkår, og direktivets formål er at sikre gennemsigtige og forudsigelige ansættelsesvilkår. Den nye lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår, der implementerer arbejdsvilkårsdirektivet i Danmark, kommer til at erstatte den nuværende ansættelsesbevislov. Dog vil en del af arbejdsgiverens oplysningspligter efter ansættelsesbevisloven videreføres i den nye lov.

Fristen for implementering af direktivet var den 1. august 2022, men Beskæftigelsesministeriet meddelte i maj 2022, at direktivet ikke ville blive implementeret rettidigt, da der ikke havde været mulighed for at opnå enighed om, hvordan direktivet skulle implementeres i dansk ret.

Forslag til lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår blev sendt i høring den 16. august 2022, og det fremgik af lovforslaget, at loven skulle træde i kraft med virkning fra 1. januar 2023. Beskæftigelsesministeren har imidlertid meddelt beskæftigelsesudvalget den 29. september 2022, at lovforslaget forventes fremsat i november 2022, og at der lægges op til, at loven skal træde i kraft med virkning fra 1. juli 2023. Det er derfor fortsat uafklaret, hvordan direktivets bestemmelser konkret vil blive gennemført i dansk ret.

Virksomhederne bliver omfattet af de danske regler, der gennemfører direktivet, ved lovens ikrafttræden. Det har derfor ikke konsekvenser for virksomhederne, at direktivet ikke bliver implementeret rettidigt.

I henhold til direktivet skal medarbejdere, der er ansat før den nye lov træder i krav ikke have et nyt ansættelsesbevis eller et tillæg hertil, selvom ansættelsesbeviset ikke opfylder kravene til en arbejdsgivers oplysningspligt i den nye lov. Dog skal arbejdsgiveren udlevere de manglende oplysninger senest inden for otte uger, hvis en medarbejder anmoder herom.

I henhold til lovforslaget skal visse oplysninger gives til medarbejderen allerede inden for syv kalenderdage i stedet for inden for en måned som er fastsat i den gældende lov om ansættelsesbeviser.

Andre nyheder

Kilde: PowerPoint

Højesteretsdom om rækkevidden af tilpasningsforpligtelsen

Højesteret har den 3. december 2024 afsagt en principiel dom vedrørende rækkevidden af en arbejdsgivers omplaceringspligt over for medarbejdere med handicap som en del af tilpasningsforpligtelsen i forskelsbehandlingslovens § 2 a.   Arbejdsgiverspligt til at foretage tilpasninger I henhold til forskelsbehandlingslovens § 2 a er en arbejdsgiver forpligtet til at træffe passende foranstaltninger under hensyntagen […]
Læs mere

Ny lov om kønsbalance vedtaget

Folketinget vedtog den 12. december 2024 en ny lov om kønsfordeling blandt ledelsesmed-lemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber (kønsbalanceloven). Loven implementerer kønsbalancedirektivet fra november 2022, der har til formål at fremme en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber. Kønsbalanceloven indebærer således, at de største børsnoterede selskaber bliver underlagt nye og skærpede krav i forhold til at sikre en ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer. Loven træder i kraft den 28. december 2024 og har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025 eller senere.
Læs mere

Ingen godtgørelse for usaglig opsigelse, når medarbejderen selv ophæver sin ansættelse

Højesteret har i en dom af 6. december 2024 afgjort, at en sekretær, der selv opsagde sin stilling på grund af arbejdsgiverens manglende udbetaling af løn, ikke havde ret til godtgørelse for usaglig opsigelse efter funktionærlovens § 2 b.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)