Artikel

Lovforslag vedrørende ny ansættelsesbevislov fremsat

Kilde: PowerPoint

Beskæftigelsesministeren har i dag den 29. marts 2023 fremsat et lovforslag i Folketinget, som implementerer EU-direktivet om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår. Lovforslaget forventer at blive 1. behandlet den 13. april 2023.

 

Med lovforslaget implementeres EU’s direktiv om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår. Formålet med direktivet er at give lønmodtagere et bedre overblik over, hvad der gælder i deres ansættelsesforhold, og en højere grad af forudsigelighed.

Lovforslaget udvider arbejdsgivers oplysningspligt i ansættelsesbeviset. Lønmodtagere får derudover forskellige materielle rettigheder, fx en grænse for længden af en eventuel prøvetid, og alle lønmodtagere får adgang til at anmode om en ansættelsesform med mere forudsigelige vilkår.

Lovforslaget ventes at træde i kraft den 1. juli 2023.

 

Medarbejdere ansat før 1. juli 2023

Medarbejdere, der er ansat før 1. juli 2023 skal ikke have et nyt ansættelsesbevis. Ligeledes skal der ikke udformes tillæg til eksisterende kontrakter, selvom ansættelsesbeviset ikke opfylder kravene i den nye lov. Lovforslagets krav gælder først fra medarbejdere, der ansættes den 1. juli 2023 eller senere.

Arbejdsgivere bør være opmærksomme på, at hvis en medarbejder, der er ansat inden 1. juli 2023 anmoder om oplysninger vedrørende den nye ansættelsesbevislov, så skal disse udleveres senest otte uger efter, at anmodningen er fremsat.

Den nye ansættelsesbevislov betyder dermed, at alle ansættelsesbeviser, der udstedes efter 1. juli 2023 skal opfylde kravene i loven.

Der kan dog også være god grund at udstede nye ansættelseskontrakter til allerede ansatte medarbejdere eksempelvis hvis det er afgørende for virksomhederne, at medarbejderen ikke påtager sig bibeskæftigelse.

 

De væsentligste krav/ændringer

Lovforslaget medfører følgende væsentlige ændringer:

Andre nyheder

Psykiske arbejdsskader: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Arbejdsgiverens ansvar for at sikre at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige omfatter ikke alene de fysiske arbejdsforhold. De psykiske arbejdsforhold er i lige så høj grad omfattet, og psykiske belastninger, som har rod i forhold på arbejdspladsen – herunder chikane, mobning eller manglende ledelsesmæssig støtte – kan udløse betaling af både en godtgørelse og […]
Læs mere

Arbejdsskade ved hjemmearbejde – Højesteret fastslår arbejdsgiverens objektive ansvar

Højesteret har den 2. maj 2025 truffet en principiel afgørelse, som præciserer rækkevidden af arbejdsskadesikringslovens § 5 i relation til hjemmearbejde.  Den konkrete sag  En arbejdsgiver havde givet instruks til en medarbejder om at arbejde hjemmefra under COVID-19. Arbejdsgiveren havde imidlertid ikke givet instruktioner om, hvordan hjemmearbejdspladsen skulle indrettes.  Under hjemmearbejdet gik medarbejderen på et […]
Læs mere

Ny Højesteretsdom: Opsigelse i forbindelse med fertilitetsbehandling

Højesteret: Opsigelse som følge af planlagt fertilitetsbehandling udgjorde forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovens § 4 Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag om opsigelse af en kvindelig medarbejder, som stod for at skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Medarbejderen oplyste kort inden sin ferie til sin nærmeste leder og til sit team, at hun […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)