Artikel

Ny gratis varslingstjeneste skal forebygge digital sårbarhed hos danske virksomheder

Kilde: PowerPoint

Små og mellemstore danske virksomheder kan nu tilmelde sig en gratis varslingstjeneste som udbydes af Digitaliseringsstyrelsen. Formålet med tjenesten er at værne danske virksomheder mod potentielle cyberangreb.

 

Cyberkriminelle truer danske virksomheders IT-systemer, og små- og mellemstore virksomheder kan i særdeleshed være sårbare overfor cyberangreb. I 2021 oplevede mere end hver fjerde virksomhed (28%) i SMV-segmentet en såkaldt IT-sikkerhedshændelse, og Center for Cybersikkerhed vurderer, at cyberkriminalitetstruslen mod Danmark er ”meget høj”.

Med fremkomsten af AI og øget digitalisering, må man forvente at denne trussel potentielt vil vokse sig endnu større, og derfor har Digitaliseringstyrelsen åbnet mulighed for, at danske virksomheder kan tilmelde sig en gratis varslingstjeneste, som kan advare om digitale sårbarheder.

Tjenesten varsler de tilmeldte virksomheder om de hyppigst forekommende digitale sårbarheder i de mest almindelige softwaresystemer for derigennem at minimere risikoen for potentielle cyberangreb.

Varslerne tilsendes de tilmeldte virksomheder i en ugentlig mail, og kan fås i enten en uddybet og mere teknisk version til større virksomheder der arbejder med egen IT-sikkerhed, eller i en enklere og mere simpel version til mindre virksomheder, der har outsourcet deres IT-sikkerhed. Varslingstjenesten kan således være et værktøj for enhver virksomhed, der ønsker at skærpe sin sikkerhed.

 

Det nye EU-direktiv NIS2 skærper de EU-retlige krav til IT-sikkerhed, og indfører mulighed for fratagelse af ledelsesfunktioner, i tilfælde hvor ledelsen ikke varetager deres ansvar som definereret i direktivet. Det øgede fokus på ledelsesansvar i direktivet understreger vigtigheden af, at virksomhederne i højere grad prioriterer cybersikkerhed og forebyggelse af potentielle IT-angreb end hidtil.

I analysen ”Digital sikkerhed i danske SMV’er” fra Digitaliseringsstyrelsen fremgår, at 40% af de registrerede SMV’er har et ”lavt digitalt sikkerhedsniveau”, og således er i større risiko for at blive udsat for cyberangreb.

Ifølge rapporten er tendensen klar; jo mindre en virksomhed, des lavere digital sikkerhed. Særligt de små virksomheder vil således kunne få gavn af den nye varslingstjeneste, idet den kan bidrage til at forebygge eventuelle cyberangreb uden ekstra omkostninger for virksomheden.

 

Andre nyheder

Psykiske arbejdsskader: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Arbejdsgiverens ansvar for at sikre at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige omfatter ikke alene de fysiske arbejdsforhold. De psykiske arbejdsforhold er i lige så høj grad omfattet, og psykiske belastninger, som har rod i forhold på arbejdspladsen – herunder chikane, mobning eller manglende ledelsesmæssig støtte – kan udløse betaling af både en godtgørelse og […]
Læs mere

Arbejdsskade ved hjemmearbejde – Højesteret fastslår arbejdsgiverens objektive ansvar

Højesteret har den 2. maj 2025 truffet en principiel afgørelse, som præciserer rækkevidden af arbejdsskadesikringslovens § 5 i relation til hjemmearbejde.  Den konkrete sag  En arbejdsgiver havde givet instruks til en medarbejder om at arbejde hjemmefra under COVID-19. Arbejdsgiveren havde imidlertid ikke givet instruktioner om, hvordan hjemmearbejdspladsen skulle indrettes.  Under hjemmearbejdet gik medarbejderen på et […]
Læs mere

Ny Højesteretsdom: Opsigelse i forbindelse med fertilitetsbehandling

Højesteret: Opsigelse som følge af planlagt fertilitetsbehandling udgjorde forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovens § 4 Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag om opsigelse af en kvindelig medarbejder, som stod for at skulle påbegynde fertilitetsbehandling. Medarbejderen oplyste kort inden sin ferie til sin nærmeste leder og til sit team, at hun […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)