Artikel

Opsigelse af medarbejdere med handicap

To afgørelser fra henholdsvis Østre Landsret og Afskedigelsesnævnet belyser udstrækningen af arbejdsgiverens pligt til at træffe foranstaltninger så arbejdet tilpasses medarbejdere med handicap. I de to sager havde ingen af virksomhederne handlet i strid med forskelsbehandlingsloven ved at opsige medarbejdere med handicap.

 

Opsigelse af handicappet medarbejder med høj anciennitet

Afskedigelsesnævnet har behandlet en sag om en handicappet medarbejder med 45 års anciennitet, som blev opsagt af sin arbejdsgiver. Virksomheden begrundede opsigelsen med, at medarbejderen ikke længere kunne varetage sit arbejde på grund af sit handicap. Virksomheden havde afholdt flere møder med blandt andet kommunen og medarbejderens læge i et forsøg på at lave de nødvendige tilpasninger af arbejdsstedet og arbejdsopgaverne samt mulighed for fleksjob og nedsat arbejdstid på 16,5 timer om ugen for at fastholde medarbejderen på arbejdspladsen. På trods af tiltagene blev medarbejderen igen sygemeldt, og virksomheden opsagde medarbejderen.

Sagen blev indbragt for Afskedigelsesnævnet for opsigelse i strid med forskelshandlingsloven, idet det var medarbejderens opfattelse, at virksomheden ikke havde overholdt tilpasningsforpligtelsen, ved blandt andet ikke at have givet medarbejderen mulighed for at arbejde 12 timer om ugen.

Virksomheden gjorde gældende, at tilpasningsforpligtelsen var overholdt, da virksomheden havde gjort flere forsøg på at imødekomme og tilpasse forholdene til medarbejderen, men af hensyn til virksomhedens drift havde det ikke været muligt at nedsætte medarbejderens arbejdstid yderligere til 12 timer om ugen. Virksomheden gjorde således gældende, at opsigelsen var sagligt begrundet, da medarbejderen på grund af sit handicap ikke længere kunne varetage sine arbejdsopgaver.

 

Afgørelse

Afskedigelsesnævnet frifandt virksomheden og lagde til grund, at der var blevet gjort mange foranstaltninger for at tilpasse arbejdspladsen og arbejdsopgaver til den handicappede medarbejder, og at virksomheden derfor ikke havde tilsidesat sin tilpasningsforpligtelse efter forskelsbehandlingsloven.

Læs hele afgørelsen (af 25. januar 2023 i sag nr. 20220755) fra Afskedigelsesnævnet her.

 

Opsigelse af medarbejder med forværring af handicap

Østre Landsret har afgjort en sag om, hvorvidt det var i orden at opsige en medarbejder i fleksjob på grund af en forværring af medarbejderens handicap.

Sagen omhandlede en medarbejder i fleksjob, hvor virksomheden i forbindelse med ansættelsen havde truffet flere afhjælpningsforanstaltninger af hensyn til medarbejderens handicap. Medarbejderen måtte sygemeldes på grund af en forværring af handicappet. Virksomheden gjorde forsøg på at tilpasse arbejdet til den forværrede tilstand, men uden held. Medarbejderen blev opsagt, og sagen blev indbragt for Ligebehandlingsnævnet, som gav medarbejderen medhold. Afgørelsen blev anket og indbragt for domstolene, som skulle tage stilling til, om virksomheden havde opsagt medarbejderen på grund af hans handicap, og i den forbindelse, om virksomheden havde opfyldt sin pligt til at tilrettelægge arbejdet hensigtsmæssigt.

 

Afgørelse

Østre Landsret fandt, at virksomheden i løbet af ansættelsen havde taget udstrakt hensyn til medarbejderens tilstand, og arbejdsopgaverne også flere gange var blevet tilpasset for at tilgodese hans behov. Virksomheden havde således overholdt sin tilpasningsforpligtelse efter forskelsbehandlingslovens § 2 a. Retten vurderede også, at medarbejderen ikke længere var kompetent og disponibel til varetagelse af arbejdsopgaverne, og at opsigelsen derfor var saglig.

 

Hvad betyder afgørelserne?

Afgørelserne viser, at der ved vurderingen af en arbejdsgivers tilpasningsforpligtelse især lægges vægt på, om arbejdsgiver har taget initiativ til at få foretaget passende foranstaltninger og justeringer i forsøget på at fastholde en handicappet medarbejder på arbejdspladsen. Dog er arbejdsgiver ikke forpligtet til at fortsætte ansættelsesforholdet, hvis de foretagne foranstaltninger ikke har været tilstrækkelige.

 

Andre nyheder

Lønmodtager eller selvstændig? – Det fælles lønmodtagerbegreb i dansk og EU-ret

Grænsen mellem lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende er en grundpille i ansættelsesretten. Det skyldes, at alene lønmodtagere er omfattet af centrale ansættelsesretlige love – herunder funktionærloven, ferieloven, arbejdstidsloven og ansættelsesbevisloven – og i mange tilfælde også af kollektive overenskomster. En ukorrekt klassificering kan derfor få vidtrækkende konsekvenser for både lønmodtagere og arbejdsgivere. En formelt fælles, men […]
Læs mere
Kilde: PowerPoint

Fravær som følge af selvbetalt operation

Sygdom betragtes som udgangspunkt som lovligt forfald og giver derfor medarbejdere ret til at være fraværende fra arbejdspladsen. Funktionærer har ret til fuld løn under sygdom og tilsvarende gælder for mange medarbejdere omfattet af en overenskomst. Denne regel er dog ikke uden undtagelser, for er sygdommen selvforskyldt – forårsaget ved forsæt eller grov uagtsomhed – […]
Læs mere

Mette Klingsten anerkendt i Chambers & Partners European Guide 2025

Mette Klingsten er blevet anerkendt som førende advokat inden for ansættelsesret af Chambers & Partners i deres 2025 European Guide. Dette markerer Mettes 19. år som anerkendt advokat i Chambers guide, der årligt vurderer de førende advokater og advokatfirmaer i hele Europa. Vi sætter pris på den gode feedback fra vores klienter, og vi ser frem […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)