Artikel

Ferielovsudvalget har afsluttet deres arbejde med den nye ferielov

Ferielovsudvalget har nu præsenteret deres forslag til en ny ferielov for beskæftigelsesministeren.

Ferielovsudvalget blev nedsat i 2015 blandt andet på baggrund af EU-Kommissionens vurdering af, at den danske ferielovs regler om forskudt ferie er i strid med EU-retten.

Ferielovsudvalget lægger derfor blandt andet op til, at nyansatte har ret til betalt ferie allerede det første år på arbejdsmarkedet. Der lægges således op til, at optjeningsåret og afviklingsåret bliver sammenfaldende, så lønmodtagere optjener og afvikler ferie på samme tid.

I dag foregår det sådan, at ferien optjenes i kalender og afholdes fra 1. maj året efter, hvilket for nyansatte indebærer, at de – hvis de ikke har ferie med fra en tidligere arbejdsplads – kan risikere at skulle vente op til 16 måneder, før de har ret til at holde betalt ferie.

Lønmodtagerne vil fortsat have ret til det samme antal feriedage, som de har i dag. Til gengæld ændres perioderne, så ferie optjenes i perioden 1. september til 31. august og afholdes samme år fra og med 1. september og frem til 31. december året efter. Forlængelsen på fire måneder i afholdelsesperioden giver mulighed for øget fleksibilitet i forbindelse med ferieafholdelse.

Af hensyn til de kollektive overenskomster er der lagt op til en ikrafttrædelsesdato for den nye ferielov den 1. september 2020, så der bliver tid til at forhandle de nødvendige tilpasninger af overenskomsterne på plads, og det forventes, at der i perioden indtil da indføres en overgangsordning.

Lovforslaget skal nu forhandles i Folketinget, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har meldt ud, at han håber lovarbejdet kan være færdiggjort inden årets udløb.

I behøver derfor ikke foretage jer noget i forhold til jeres feriepolitik på dette tidspunkt. Vi orienterer løbende om status.

Andre nyheder

Workation

Mange arbejdsgivere oplever en øget efterspørgsel fra medarbejdere, der ønsker at kombinere arbejdet med et kortere eller længere udlandsophold. Begrebet ”workation” beskriver dette fænomen, der måske kan være drevet af nye forventninger til arbejdslivet fra generation Z og andre, der ønsker at udnytte de muligheder, som den øgede digitalisering giver, og hvor det for mange […]
Læs mere
Kilde: PowerPoint

Massage som bruttolønsordning

Mange virksomheder tilbyder massageordninger som et medarbejdergode, og massage kan være med til at forbedre medarbejdertrivsel, reducere stress og fremme et sundere arbejdsmiljø. Hvis virksomheden tilbyder massage som bruttolønsordning, er det imidlertid værd at være opmærksom på, at visse krav skal være opfyldt. Betingelser for bruttolønsordninger Bruttolønsordninger er en betegnelse for en ordning, hvor en […]
Læs mere
Kilde: Unsplash (gratis side)

En faglig voldgift har for nylig bidraget til præciseringen af selvtilrettelæggerbegrebet.

En faglig voldgift har for nylig bidraget til præciseringen af selvtilrettelæggerbegrebet. Det blev fastslået, at medarbejderen ikke havde tilstrækkelig kontrol over sin arbejdstid og derfor ikke var undtaget fra 48-timers reglen.   De gældende regler Sagen vedrører fortolkningen af 48-timers reglen, der er reguleret af EU’s arbejdstidsdirektiv og den danske implementering heraf. Direktivets regler er […]
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)