Artikel

Flertal bag ”sommerpakke”

Et bredt flertal blandt partierne i folketinget er enige om en sommerpakke og en udfasning af de hjælpepakker, der har skullet hjælpe danske virksomheder igennem den nedlukning, som fulgte i kølvandet på Covid-19, og som fortsat påvirker en lang række virksomheder.

Regeringen og en række af folketingets partier blev den 15. juni 2020 enige om en udfasning af de vedtagne hjælpepakker og en ”sommerpakke”, der har til formål at genoprette dansk økonomi. Nedenfor gennemgås en række af de tiltag, som partierne blev enige om.

Kompensation for faste omkostninger

Kompensationsordning for faste omkostninger ophører med den 8. juli 2020. Der vil imidlertid blive etableret en midlertidig kompensationsordning fra den 9. juli 2020 til og med den 31. august 2020 for de virksomheder, der fortsat er omfattet af Covid-19, restriktion. Det drejer sig om:

  1. Forbud mod at holde åbent
  2. Forbud mod at holde åbent ophæves fra den 8. juni 2020 og frem
  3. Forsamlingsforbud på over 500 personer
  4. Grænselukninger
  5. Udenrigsministeriets rejsevejledning

Virksomheder, som helt har forbud mod at holde åbent, vil kunne få kompensation svarende til 100 % af de faste omkostninger i den periode, hvor forbuddet gælder under forudsætning af at virksomheden ikke har nogen omsætning i perioden. Øvrige virksomheder får mulighed for at få kompensation på mellem 25 og 80 % af deres faste omkostninger. Det er i den forbindelse et krav, at omsætningen skal være faldet mindst 35 % sammenlignet med referenceperioden for at kunne få kompensation.

Suspendering af G-dage

Den midlertidige suspendering af virksomheders betaling af dagpengegodtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag (g-dage) ved arbejdsfordelinger eller hjemsendelser fortsættes frem til og med 31. august, hvorefter den ophører. Virksomheder skal således ikke betale g-dage i forbindelse med arbejdsfordelinger eller hjemsendelser i perioden fra 1. juli til 31. august 2020.

Fremrykning af udbetaling af feriepenge

I forbindelse med overgangen til den nye ferielov, har det hidtil været hensigten, at de 25 dages ferie, som medarbejdere optjener i perioden fra 1. september 2019 til 31. august 2020 skulle ”indefryses”, således at medarbejderne ikke kunne få dem udbetalt, før medarbejderen forlader arbejdsmarkedet, for eksempel ved folkepensionsalderen eller ved permanent fraflytning til udlandet.

Som en del af ”sommerpakken”, vil der imidlertid ske en delvis udbetaling af de indefrosne feriemidler, idet op til 3 ugers ferie senest i oktober 2020 vil blive udbetalt til medarbejderne.

Den konkrete udmøntning af ”sommerpakken”, herunder om staten – og ikke virksomhederne – i første omgang skal udbetale de indefrosne feriemidler, er endnu ikke fastlagt. Dette vil blive aftalt mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter og ATP, og det forventes, at der vil blive vedtaget hastelovgivning i den forbindelse.

Herudover vil behovet for udbetaling af de resterende indefrosne feriemidler blive drøftet til efteråret.

Forebyggelse af svindel med kompensationsordninger

Med henblik på afdækning og forebyggelse af svindel med kompensationsmidler fra kompensationsordningerne har folketinget også vedtaget en lov, der indebærer at medarbejdere og andre kan indberette mistanke om svindel til Erhvervsstyrelsen. Det er hensigten, at indberetningen skal kunne ske anonymt. Det er dog nødvendigt at logge ind med Nemid, så indberetningerne vil ikke være anonyme i forhold til Erhvervsstyrelsen. Medarbejderne i Erhvervsstyrelsen bliver dog pålagt en særlig tavshedsforpligtelse i forbindelse med loven.

Loven indeholder desuden et forbud mod sanktionering af medarbejdere, der har gjort brug af whistleblowerordningen. Såfremt medarbejderen udsættes for sanktioner fx opsigelse i konsekvens af indberetningen, kan medarbejderen tilkendes en godtgørelse.

Andre nyheder

Arbejdsgiver kunne ikke bortvise med tilbagevirkende kraft

Højesteret har netop fastslået, at det ikke var berettiget at tillægge en bortvisning tilbagevirkende kraft til det tidspunkt, hvor medarbejderen havde modtaget et høringsbrev om den påtænkte bortvisning. Bortvisning kunne således først tillægges retsvirkning fra bortvisningstidspunktet.
Læs mere

Ferieafholdelsesperioden 2023/2024 nærmer sig sin afslutning

Ferieoptjeningsåret 2023/2024 endte den 31. august 2024, og vi er ny gået ind i et nyt ferieoptjeningsår. Overgangen til det nye ferieoptjeningsår betyder også, at det nu er tid til, at arbejdsgivere og medarbejdere forholder sig til, hvad der skal ske med den ferie, som blev optjent indtil 31. august 2024, og som kan afvikles indtil den 31. december 2024. I dette nyhedsbrev gennemgår vi reglerne for varsling, udbetaling og overførsel af ferie. 
Læs mere

Bedre lønvilkår for kvinder end mænd kunne opretholdes i forbindelse med fravær efter barselsloven

Ligebehandlingsnævnet har slået fast, at det ikke var i strid med ligebehandlingsloven, at en virksomhed i sine barselsregler gav kvindelige medarbejdere gunstigere lønvilkår end mænd i forbindelse med afholdelse af fravær efter barselsloven.
Læs mere

Tak til følgende bidragsydere til hjemmeside: Steen Evald (fotografi), Stine Heilmann(fotografi), Count Pictures (video), Kunde & Co. A/S (design), WeCode A/S (kodning)